Swebbtv huvudsponsor

Alternativa Bok- och Mediamässan 2020

Den 26 september 2020 genomförde Education4Future den Alternativa Bok- och Mediamässan i Stockholm med 50 fysiska besökare, 30 utställare, 8 scenprogram och flera tal. Mässans genomfördes med alternativmediernas framväxt i fokus.

Programpunkter

Kända journalister i alternativmedia

Panelen presenterar ett antal alternativmedia-journalister som ger sin syn på övergången till att bli just ”alternativa”. Panelen berör även allmänhetens mottagande och inskränkningar i det journalistiska arbetet från både statsmedia och privata företag.

Medverkande: Jan Sjunnesson, Torbjörn Sassersson, Maria Celander, Kjell Böhlin, Öystein Rönne
– Se filmen här –

Modiga författare mot strömmen

Här presenteras några författare som besitter modet att verkligen skildra sina analyser och övertygelser inom så spridda ämnen som finanskupper, klimatfrågan, migrationspolitik och världsåskådning. Varmt välkommen att lyssna för din egen bedömning.

Medverkande: Jan Tullberg, Nikola Majstrovic, Tommy Ulmnäs, Jonas Nilsson, Staffan Mörner
– Se filmen här –

Företagare för yttrandefrihet

Den här panelen är ett initiativ för att lyfta diskussionen kring hur det svenska debattklimatet påverkar företagsvärlden. Särskilt fokus fästs vid hur åsiktsströmmarna går inom den privata sektorn och vad framtidens kundgrupper kan komma att bygga på.

Medverkande: Arne Weinz, Lennart Matikainen, Erik Almqvist
– Se filmen här –

Influencers och poddare

På scen ser vi några opinionsbildare som huvudsakligen verkar i formatet blogg och podd. I panelen ges de utrymme att berätta om sina upplevelser kring sociala medier och samtalsklimatet på nätet.

Medverkande: Luai Ahmed, Izabella Nilsson Jarvandi, Magnus Stenlund
Se filmen här –

Före detta etablissemangskändisar som bytt sida

Vi bjuder in flera profiler som tidigare varit verksamma inom underhållnings- eller nyhetsförmedling hos några av de stora massmediala koncernerna i Sverige. Här får de tillfälle att berätta om hur det kommit sig att de ”bytt sida” och klivit ur den massmediala sfären.

Medverkande: Katerina Janouch, Runar Sögaard, Lennart Matikainen, Ingrid Carlqvist
– Se filmen här –

Tunga profiler i alternativmedia

I den här panelen får vi möta fyra svenska alternativmediala chefredaktörer som ger sin syn på alternativmedias framväxt under det senaste årtiondet. Bland annat berörs synen på lönsamheten och det ökade intresset från allmänheten.

Medverkande: Mikael Willgert, Mats Dagerlind, Vávra Suk, Erik Almqvist
Se filmen här –

Röster som tänjer på gränserna

En given förutsättning för hela mässan är förstås att lyfta ämnen som inte ges utrymme i massmedia – men några av dessa debattörers ämnen kan förefalla som kontroversiella även för alternativmedia. De medverkande ger sin syn på yttrandefrihet och dess möjliga begränsningar eller inskränkningar.

Medverkande: Dan Park, Fabian Fjälling, Kristoffer Hugin, Håkan Bergmark
– Se filmen här –

Yttrandefrihet från alla håll

Panelen är en sammanfattning av flera av de medverkande i tidigare paneler under mässdagen. På scenen delar de med sig av sina individuella perspektiv på Sveriges samtid och framväxten av alternativmedia som ett av våra stora informationsflöden. Centralt för samtalet är förstås frågan om yttrandefrihet som är så fundamental för tillgänglighet och fri åsiktsbildning.

Medverkande: Mikael Willgert, Peter Springare, Runar Sögaard, Arne Weinz, Joe Nilsson, Jonas Nilsson, Markus Andersson, Luai Ahmed
Se filmen här –

Talare:

Katerina Janouch tal kan du se här.
Peter Springare tal kan du se här.
Mikael Willgert tal kan du se här.
Lars Bern tal kan du se här.
Runar Sögaard tal kan du se här.
Arga Blatten tal kan du se här.
Jonas Nilsson tal kan du se här.
Karl Hedin tal kan du se här.
Erik Almqvist tal kan du se här.

Datum

sep 26 2020
Expired!

Tid

11:00 - 18:00

Offentliggjorda medverkande:

 • Arne Weinz
  Arne Weinz
  Civ.ing & företagare

  Arne Weinz grundade företagen Datasvar och GoExcellent. Han har bakom sig över 30 år som VD för verksamheter med över 2 000 anställda i 6 länder. Weinz politiska gärning började 2019 med utgivningen av boken Perfekt Storm – den första i bokserien Europasviten.

 • Dan Park
  Dan Park
  Konstnär

  Dan Park är gatukonstnär, uppväxt utanför Umeå och har varit medlem i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Park började sin karriär som gatukonstnär år 1988 genom att klistra upp affischer på mördaren Juha Valjakkala, och senare kom hans konst att anta en mer politisk prägel. Genom åren har Dan Park blivit en av Sveriges mest kontroversiella konstnärer och har på grund av sin konst avtjänat tre straff för hets mot folkgrupp. Själv betraktar sig Dan Park som antikapitalist men plockar lite från både vänster och höger.

 • Erik Almqvist
  Erik Almqvist
  Chefredaktör Exakt24

  Erik Almqvist är som chefredaktör för Exakt24 en av de största namnen inom svensk alternativmedia. Han är bosatt i Ungern men driver Exakt24 som ett opinionsbildande projekt inriktat på svensk inrikespolitik. Innan han blev inblandad i mediebranschen var Almqvists ledamot i Sveriges Riksdag för SD, ett uppdrag som han lämnade 2013.

 • Eva Donell
  Eva Donell
  Ordf. Blågula Korset

  Eva Donell är grundaren bakom den ideella hjälporganisationen Blågula Korset som driver verksamhet inom välgörenhet. Donell är i grunden civilekonom och har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv inom bank och finans och påbörjade sitt politiska engagemang 2018. Eva tillskriver sitt uppvaknande till boken Simma med hajar.

 • Fabian Fjälling
  Fabian Fjälling
  Medborgarjournalist

  Fabian Fjälling är medborgarjournalist och mannen bakom kanalen Granskning Sverige som under flera år anonymt ringde till politiker, ledande journalister och opinionsbildare och ställt svåra frågor till dessa. Fjälling utmärker sig för intervjuer med hög journalistisk kvalitet där svåra frågor ställs på ett vänligt och intensivt sätt.

 • Håkan Bergmark
  Håkan Bergmark
  Dykare

  Håkan Bergmark har en bakgrund som militär dykare, marinofficer och civilt utbildad med fartygsbefälsexamen klass 8. Bergmark var en av de dykare som på uppdrag av Marinens Räddningstjänst genomförde de första dykningarna kring Estonia 1994, varvid han upptäckte och filmade ett hål i skrovet. Idag, 27 år senare, är Bergmark verksam som samhällsdebattör genom en egen YouTube-kanal. Han har även vittnat om dykningarna kring Estonia i intervjuer med bl a SwebbTV och Exakt24.

 • Ingrid Carlqvist
  Ingrid Carlqvist
  Journalist & författare

  Ingrid Carlqvist har arbetat som journalist vid flera svenska kvällstidningar samt författare som skrivit ett flertal böcker. Hon påbörjade sin politiska gärning år 2012 som chefredaktör för publikationen Dispatch International och har författat boken Från Sverige till Absurdistan. Idag driver hon en journalistisk kanal tillsammans med Maria Celander.

 • Izabella Jarvandi
  Izabella Jarvandi
  Programledare

  Izabella Nilsson Jarvandi är nyhetsankare och programledare inom flera alternativmedier. Hon påbörjade sitt samhällsengagemang som aktivist för gula västarna i Sverige och blev uppmärksammad som ung, modig och intelligent. Izabella medverkar idag i podden Hem och Härd – ett program som stärker kvinnors traditionellt feminina identitet.

 • Jan Sjunnesson
  Jan Sjunnesson
  Kolumnist & f.d. Chefredaktör

  Jan Sjunnesson har en bakgrund inom utbildningsväsendet där han bl a varit rektor vid flera gymnasieskolor. Sjunnesson är en av den svenska alternativmediabranschens stora namn, som chefredaktör och ansvarig utgivare för SD’s webbtidning Samtiden och skribent för Dispatch International, Nya Tider, SamhällsNytt och en av de som startade SwebbTV. Idag är Sjunnesson kolumnist på Bulletin.

 • Jan Tullberg
  Jan Tullberg
  Docent - Företagsekonomi

  Jan Tullberg är docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och ansluten till ett flertal forskningscenter vid Stockholms Universitet. Tullberg är publicerad i både svenska och internationella tidskrifter med inriktning på ekonomi, statsvetenskap och demografisk analys. Inom det sistnämnda ämnet har han gett ut boken Låsningen – en analys av svensk invandringspolitik där han ger sina resonemang kring invandringens konsekvenser på ekonomi, demografi, kriminalitet och social sammanhållning.

 • Joe Nilsson
  Joe Nilsson
  Debattör

  Joe Nilsson är kommunist och f d medlem i Kommunistiska Partiet, men valde att lämna partiet efter att ha talat vid en Gula västar demonstration arrangerad av Ingrid Carlqvist. Nilsson riktar skarp kritik mot den ny-marxistiska Frankfurtskolans linje som inriktat vänstern på rasfrågor, feminism och könsidentitet. Därför har han startat ett nätverk för klassiskt vänsterorienterade, svenska arbetare, vid namn Framåt Sverige i syfte att organisera en ny arbetarrörelse.

 • Karl Hedin
  Karl Hedin
  Industriman

  Karl Hedin är tredje generationens VD för det svenska skogsindustribolaget Karl Hedin AB som driver verksamheter inom skogsbruk, sågverk, bygghandel och konstruktion. Hedin är även en av Sveriges största privata skogsägare. Som samhällsdebattör har Hedin författat böckerna Maktmissbruket, Attacken mot äganderätten och De jagade jägarna där han bl a beskriver de rättsövergrepp han utsatts för samt skildrar hur verkställande aktörer inom den svenska statsförvaltningen begår inskränkningar mot privatpersoner i strid med gällande lagar.

 • Karl-Olov Arnstberg
  Karl-Olov Arnstberg
  Professor - Etnologi

  Karl-Olov Arnstberg är etnologisk forskare och författare samt tidigare professor vid Stockholms Universitet. Arnstberg har bedrivit flera forskningsprojekt om romsk kultur och historia i Sverige. Hans bok Svenskar och Zigenare har kommit att anses som kontroversiell eftersom hans forskning tydligt skildrar den organiserade brottslighet som utövas inom de romska parallellsamhällena och analyserar varför alla försök att assimilera romer i det svenska samhället har misslyckats.

 • Katerina Janouch
  Katerina Janouch
  Författare

  Katerina Janouch, född i Tjeckien och uppväxt i Sverige, är yrkesverksam som bl a författare, föreläsare och debattör. Totalt har hon gett ut över 60 barn och vuxenböcker. Janouch politiska gärning fick sin början 2017 när hon kritiserade Sverige i tjeckisk TV – något som väckt reaktioner från t o m från Stefan Löfven. Händelsen har skildrats bl a i boken Bilden av Sverige.

 • Kristoffer Hugin
  Kristoffer Hugin
  Opinionsbildare

  Kristoffer Hugin är utbildad beteendevetare och har en kandidatexamen inom psykologi. Utöver denna har han läst fristående kurser inom bl a interkulturell psykologi samt en hel del på fritiden inom evolutionsbiologi- och psykologi, historia, politik, ekonomi och sociologi. Hugin driver idag debatt-bloggen Hugins betraktelser där han ger sina analyser om olika samhällsfrågor.

 • Lars Bern
  Lars Bern
  Tekn.Dr & f.d. företagsledare

  Lars Bern är teknologie doktor, företagsledare, författare och debattör. Bern har yrkeserfarenhet som VD för Svensk Metanolutveckling, AB ÅF, Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL och konglomeratet Incentive, miljörådgivare för ABB samt har lång bakgrund som ordförande och ledamot för en lång rad företag och organisationer, däribland Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och tidigare Kungliga Vetenskapsakademins miljökommitté. Som samhällsdebattör har Bern skrivit 12 böcker inom ämnen som rör miljö, hälsa och geopolitik. Lars Berns blogg https://anthropocene.live/ återpubliceras ofta i NewsVoice och han medverkar regelbundet i inslag på SwebbTV.

 • Lennart Matikainen
  Lennart Matikainen
  Författare & coach

  Lennart Matikainen har varit verksam som TV-profil, programledare och idrottsman samt skrivit ett flertal böcker. Matikainens politiska gärning fick sin början 2016 i samband med att ha utsatts för åsiktsförtryck från TV4. Därefter har han bl a arbetat för Alternativ för Sverige och varit programledare på SwebbTV.

 • Luai Ahmed
  Luai Ahmed
  Flykting

  Luai Ahmed är en homosexuell ateist som flytt från det islamiska Jemen till det HBTQ-certifierade Sverige. Här har han gjort sig känd som invandringskritisk debattör och författare till boken Asylum där han beskriver flykten från ett dårhus till ett annat.

 • Magnus Stenlund
  Magnus Stenlund
  F.d. Analyschef SEB

  Magnus Stenlund är i grunden jurist och civilekonom. Under 90-talet arbetade Stenlund för Ratoskoncernen med förvärv av fastigheter i Tyskland och blev efter några års karriär analyschef på SEB. År 2017 startade Stenlund den politiska bloggen Sunt Förnuft som en reaktion mot Bonniermedias åsiktsorienterade journalistik. Magnus Stenlund har därefter arbetat för Exakt24 och SwebbTV som debattör och programledare.

 • Maria Celander
  Maria Celander
  Journalist

  Maria Celander har arbetat som journalist vid flera svenska kvällstidningar såsom Kvällsposten och Aftonbladet. Celander var med om att starta en av Sveriges första alternativmedier, nättidningen Dispatch International, som på många sätt var ett pionjärprojekt för de oberoende medier som existerar idag. Tillsammans med Ingrid Carlqvist driver Celander idag den journalistiska kanalen Ingrid & Maria.

 • Mikael Willgert
  Mikael Willgert
  Grundare – Swebbtv

  Mikael Willgert är i grunden civilingenjör i teknisk fysik med yrkeserfarenhet som chef för forskning och utveckling inom flera svenska industriföretag. I april 2016 grundade han Swebbtv som en reaktion mot de massmediala koncernernas selektiva nyhetsförmedling. Willgert arbetar inte bara som VD utan även programledare på några av Swebbtvs program, där han blivit mycket omtyckt för sina varma och inkännande intervjustil.

 • Nikola Majstrovic
  Nikola Majstrovic
  Författare & f.d. journalist

  Nikola Majstrovic föddes i f.d. Jugoslavien, varifrån han flydde 1958. Efter några år i Italien och Frankrike invandrade han till Sverige. Majstrovic arbetade från 1964 fram till pensionen 2002 vid Sveriges Televisions avdelning Nyheter och Fakta, först som tekniker och sedan som filmfotograf. Under pensionen spenderade Nikola 12 års forskningsarbete efter sanningen om Ivar Kreuger var en svindlare som begick självmord eller en hederlig affärsman som mördades. Resultatet av sin forskning finns skildrad i boken Så fälldes en svensk gigant.

 • Peter Springare
  Peter Springare
  Politiker & f.d. polis

  Peter Springare har en bakgrund som polis och förundersökningsledare vid Örebropolisen. Springare påbörjade sitt engagemang i samhällsdebatten genom en serie uppmärksammade facebook-inlägg där han beskriver sin arbetslivserfarenhet på grova brottsroteln där han visade en tydlig korrelation mellan grov brottslighet och utomeuropeisk härkomst. Sedan dess har Springare skrivit en bok i ämnet, arbetat som krönikör på Nyheter Idag och sitter nu i Örebro kommunfullmäktige.

 • Runar Søgaard
  Runar Søgaard
  Författare

  Runar Søgaard har gjort sig känd som mannen till artisten Carola Häggkvist som han gifte sig med 1990 i ett storslaget bröllop med över 4 000 gäster som sändes i SVT. Søgaard var under 90-talet och tidigt 2000-tal ett frekvent förekommande namn på kvällstidningarnas löpsedlar, däribland ett flertal kontroverser. Han har författat två böcker om sitt liv.

 • Sanna Hill
  Sanna Hill
  Journalist

  Sanna Hill är medgrundare till NyaTider och ansvarig utgivare för Exakt24. Hon påbörjade sitt politiska engagemang redan tidigt i tonåren och har trots sin unga ålder haft en lång karriär där hon bl a rapporterat från Sydafrika, Libanon och Syrien.

 • Staffan Mörner
  Staffan Mörner
  Författare

  Staffan Mörner är ursprungligen lärare i svenska och filosofi med intresse för naturhistoria, teknik och samhällsfrågor. Mörner har under hela sitt liv varit engagerad i miljörörelsen och är därmed väl insatt i miljöförstöring orsakad av människor. Som författare och skribent är Mörner inriktad på klimatpolitik där han granskar populära klimatalarmistiska påståenden ur ett naturvetenskapligt perspektiv.

 • Tommy Ulmnäs
  Tommy Ulmnäs
  Författare & f.d. kommundirektör

  Tommy Ulmnäs har en yrkesbakgrund som kommunjurist med 35 års erfarenhet där han bl a arbetat som kommundirektör i två kommuner. Ulmnäs besitter därmed en närmat unik insikt i hur det byråkratiska Sverige har förvaltats under perioden från 1968 till idag, vilket han skildrat i boken Sverige: från välfärdsstat till fattigland.

 • Torbjörn Sassersson
  Torbjörn Sassersson
  Chefredaktör - NewsVoice

  Torbjörn Sassersson är en prisbelönt frilansjournalist och chefredaktör för NewsVoice. Han är ursprungligen kommunikationskonsult som drivit IT-satsningar mot uppdragsgivare som Skanska, Vattenfall och Ericsson. Sassersson startade NewsVoice.se år 2011 som en svenskspråkig förmedlare av grävande journalistik och internationella nyheter.

 • Vávra Suk
  Vávra Suk
  Chefredaktör NyaTider

  Vávra Suk, född i Tjeckien och uppväxt i Sverige, är yrkesverksam som redaktör och tidigare även som politiker för SD och ND. År 2006 blev Suk chefredaktör för publikationen Nationell idag, vilken han ledde fram till 2012 när han grundade veckotidningen Nya Tider. Vávra Suk har genom sina noggranna arbetsmetoder varit en av de drivande krafterna bakom alternativmedias inträde på den svenska politiska arenan.

 • Victor Eriksson
  Victor Eriksson
  Chefredaktör FrihetsNytt

  Victor Eriksson är sekreterare i Blågula Stiftelsen och chefredaktör för Frihetsnytt. Ursprungligen är Victor fil. Kand i historia och påbörjade sitt intresse för politikens dagsfrågor redan 2012.

QR Code

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.