Swebbtv huvudsponsor

Svenska Journalistpriset & Svenska Författarpriset

Det finns ett stort behov av att rensa i mängden av belöningar och utmärkelser som idag fungerar som ideologiskt selektiva mekanismer för samhällspåverkan. Skicklighet och sanningssökande har åsidosatts till förmån för ”agendasättande” journalistik. Flera aktuella frågor har under lång tid varit svåra att lyfta i det svenska debattklimatet – mycket på grund av massmedias internbelöningar. Men, tiden då en stor mediekoncern själva kan diktera vad som är goda journalistiska insatser är över.

Svenska Bok- & Mediemässan har flyttat fram positionerna genom att dela ut priserna Svenska Författarpriset och Svenska Journalistpriset. De nominerade ska ha visat prov på yrkesskicklighet som journalist eller författare samt ha utfört framstående gärningar enligt journalistiken eller litteraturens främsta principer.

Tio dagar före prisutdelningen samlas de framstående utgivare, företagare och skrivare som utgör juryn för respektive pris. Juryledamöterna arbetar därefter med att granska varje nominering innan de kandidater som gått vidare i nomineringsprocessen offentliggörs en vecka innan mässan och prisutdelningen.

Under veckan inför prisutdelningen arbetar juryn med att läsa igenom och se över det material som tillhör nomineringarna. När det slutgiltiga beslutet om vinnare fastlås sker beslutet genom majoritetsröst. Juryledamöter får endast rösta i de fall där de noggrant granskat kandidaternas material.

Priser

Svenska Journalistpriset kan tilldelas den nyhetsförmedlande aktör – journalist eller företag – som under året gjort de mest framstående gärningarna för sanning och upplysning.

Medaljen är ca 10 cm i diameter och föreställer statyn An Athlete Wrestling with a Python vilket symboliserar journalistens viktiga uppdrag i sanningens tjänst för ett upplyst samhälle.

Svenska Författarpriset kan tilldelas den författare som under året gjort de mest framstående gärningarna inom litteratur av betydelse för svensk samhällsutveckling.

Medaljen är ca 10 cm i diameter och föreställer statyn Apollo the Archer vilket symboliserar författarnas viktiga uppdrag som visionärer med sikte på framtidens samhälle.

Nomineringen är stängd.

Inget evenemang hittades!

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.