Swebbtv huvudsponsor

Svenska Journalistpriset och Svenska Författarpriset

Det finns ett stort behov av att rensa i mängden av belöningar och utmärkelser som idag fungerar som ideologiskt selektiva mekanismer för samhällspåverkan. Skicklighet och sanningssökande har åsidosatts till förmån för ”agendasättande” journalistik. Flera aktuella frågor har under lång tid varit svåra att lyfta i det svenska debattklimatet – mycket på grund av massmedias internbelöningar. Tiden då en stor mediekoncern själva kan diktera vad som är goda journalistiska insatser är över.

Svenska Bok- & Mediemässan flyttar fram positionerna genom att dela ut priserna Svenska Författarpriset och Svenska Journalistpriset. Fram tills den 20 oktober – tio dagar innan mässan – kommer nomineringarna att samlas in av respektive jury. De nominerade ska ha visat prov på yrkesskicklighet som journalist eller författare samt ha utfört framstående gärningar enligt journalistiken eller litteraturens främsta principer.

Nominera
Du kan själv nominera personer för dessa priser för juruns övervägande fram till den 20 oktober.

Vill du nominiera?

Juryns arbete

Tio dagar före prisutdelningen samlas de framstående utgivare, företagare och skrivare som utgör juryn för respektive pris. Juryledamöterna arbetar därefter med att granska varje nominering innan de kandidater som gått vidare i nomineringsprocessen offentliggörs den 23 oktober – en vecka innan mässan och prisutdelningen.

Under veckan inför prisutdelningen arbetar juryn med att läsa igenom och se över det material som tillhör nomineringarna. När det slutgiltiga beslutet om vinnare tas sker beslutet genom majoritetsröst. Juryledamöter får endast rösta i de fall där de noggrant granskat kandidaternas material.

Priser och ceremoni
Svenska Journalistpriset kan tilldelas den nyhetsförmedlande aktör – journalist eller företag – som under året gjort de mest framstående gärningarna för sanning och upplysning.

Medaljen är ca 10 cm i diameter och föreställer statyn An Athlete Wrestling with a Python vilket symboliserar journalistens viktiga uppdrag i sanningens tjänst för ett upplyst samhälle.

Svenska Författarpriset kan tilldelas den författare som under året gjort de mest framstående gärningarna inom litteratur av betydelse för svensk samhällsutveckling.

Medaljen är ca 10 cm i diameter och föreställer statyn Apollo the Archer vilket symboliserar författarnas viktiga uppdrag som visionärer med sikte på framtidens samhälle.

Vinnarna är hemliga fram tills prisceremonin som äger rum i slutet av Svenska Bok- & Mediemässan den 30 oktober. Ceremonin gästas av de främsta utgivarna och journalisterna samt de hundratals entusiastiska besökarna. Möjlighet att gästa prisceremonin ingår i entrébiljetten till mässan.

Hjärtligt välkommen med din nominering och till mässan den 30 oktober!

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.