Swebbtv huvudsponsor
NewsVoice SwebbTV Nya Tider Exakt24 Svenska Bok- & Mediemässan

NewsVoice, Exakt24, SwebbTV och Nya Tider

Internet är världshistoriens största arena för utbyte av information och åsikter mellan människor. De stora nät-jättarnas roll i världspolitiken blir allt mer aktuell. Vi är stolta att presentera Mikael Willgert, Torbjörn Sassersson, Vávra Suk och Erik Almqvist, några av Sveriges ledande aktörer inom alternativmedia. Under panelsamtalet delar de med sig av sin erfarenhet och sin syn på frågor kring sociala medier, sökmotorer, betalningslösningar, internetleverantörer och de senaste årens utveckling online.

I augusti 2019 stängdes SwebbTV av från YouTube med hänvisning till skärpta communityregler. Efter protester meddelade Googles kommunikationsdirektör att kanalen skulle återaktiveras och medgav att nedstängningen var ett misstag. Men ”misstag” av den här typen har blivit ett allt vanligare inslag i informationsflödet online. På bara några år har hundratals fall av ”oavsiktlig censur” genomförts av de aktörer som populärt kallas Big Tech.

Deplattforming – ett hot mot yttrandefriheten

Nät-jättarna har själva rätten att avgöra vilka tankar och idéer, vilka produkter och tjänster samt vilka politiska åsikter som tillåts på deras plattformar. Det kan förmodas som en rimlig rättighet tills man begrundar hur grundläggande internet är för samhällsdebatten och mänskliga möten.

Facebook, Twitter och YouTube kan förstöra eller kraftigt förstärka en mediekanals närvaro och räckvidd. Google har makten att avgöra vilken information som syns i deras tjänster. Internet är det allmänna torget, som snabbt kommit att erövras av ett fåtal företag som av allt att döma hatar yttrandefrihet. Inskränkningarna styrks stundtals av hänvisningar till regelbrott från kanalens sida, men vilar ofta på en grund av associationsskuld. Kanalen i fråga kan till exempel ha gett sändningstid åt en fråga som belagts med tabu eller en individ som målats ut som förkastlig.

Vad näst?

Under det senaste året har både SwebbTV och Exakt24, Sveriges två största videobaserade alternativmedier, stängts ned från YouTube och därmed förlorat sin största möjlighet att nå ut till människor. Nät-jättarna har skapat ett informationsflöde och ett debattklimat som huvudsakligen gynnar dem själva och de politiska åsikter som de vill torgföra. Frågan kvarstår dock – vad kan vi göra?

Svenska Bok- & Mediemässa 2021 har temat yttrandefrihet och tar sitt avstamp i de senaste årens utveckling och behandlar vår tids utmaningar och framtidens möjligheter. Temat innefattar totalt ett 30-tal scenprogram som belyser kultur, politik, historia, teknik och ekonomi. Panelen Cancel Culture belyser själva kärnfrågan kring yttrandefrihet och åsiktsbildning online. Ambitionen är att nå kvalificerade slutsatser om framtidens informationsflöden och maktförhållanden genom en omfångsrik analys av dagens situation.

Om de medverkande

Mikael Willgert – SwebbTV

Mikael Willgert är i grunden civilingenjör i teknisk fysik med yrkeserfarenhet som chef för forskning och utveckling inom flera svenska industriföretag. I april 2016 grundade han SwebbTV som en reaktion mot de massmediala koncernernas selektiva nyhetsförmedling. Willgert arbetar inte bara som VD utan även programledare på några av deras program, där han blivit mycket omtyckt för sin varma och inkännande intervjustil.

Torbjörn Sassersson – NewsVoice

Torbjörn Sassersson är en prisbelönt frilansjournalist och chefredaktör för NewsVoice. Han är ursprungligen kommunikationskonsult som drivit IT-satsningar mot uppdragsgivare som Skanska, Vattenfall och Ericsson. Sassersson startade nätpublikationen år 2011 som en svenskspråkig förmedlare av grävande journalistik och internationella nyheter.

Vávra Suk – Nya Tider

Vávra Suk, född i Tjeckien och uppväxt i Sverige, är yrkesverksam som redaktör och tidigare även som politiker för SD och ND. År 2006 blev Suk chefredaktör för publikationen Nationell idag, vilken han ledde fram till 2012 när han grundade veckotidningen Nya Tider. Vávra Suk har genom sina noggranna arbetsmetoder varit en av de drivande krafterna bakom alternativmedias inträde på den svenska politiska arenan.

Erik Almqvist – Exakt24

Erik Almqvist är som chefredaktör för Exakt24 en av de största namnen inom svensk alternativmedia. Han är bosatt i Ungern men driver kanalen som ett opinionsbildande projekt inriktat på svensk inrikespolitik. Innan han blev inblandad i mediebranschen var Almqvist ledamot i Sveriges Riksdag för SD, ett uppdrag som han lämnade 2013.

Rabatt fram tills den 17 oktober

Antalet biljetter till Svenska Bok- & Mediemässan är begränsat och därför släpper vi biljetterna stegvis med ett rabatterat pris för de besökare som anmäler sig tidigt. I biljettförsäljningen tillämpas först-till-kvarn principen – rabatten gäller fram till den 17 oktober klockan 21:00.

Entrébiljett – rabatterat pris 395 SEK – gäller fram tills 17 oktober

Entrébiljett – standardpris 495 SEK – gäller efter 17 oktober

Besökare till det fysiska arrangemanget den 30 oktober i Stockholm får ta del av hela mässgolvets utställningar och erbjudanden såsom boksigneringar, utbildningar och utställarnas produkter. Man får även delta som studiopublik på mässans scenprogram. Totalt arrangerar Svenska Bok- & Mediemässan över 30 olika program som ingår i biljetten.

Boka din biljett nu för att få 100kr rabatt.

Varmt välkommen den 30 oktober!

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.