Swebbtv huvudsponsor
Klimatfrågan

Klimatfrågan – är du hotad?

Den 5 mars kan Sveriges främsta klimatdebattörer äntligen få tillräckligt utrymme att diskutera klimatfrågan utan massmediala begränsningar. Svenska Bok- & Mediemässan 2022 är stolta över att presentera en klimatpanel fulladdad med expertis och erfarenhet. Under våren ligger mässans fokus på den finansiella eliten och där har klimatfrågan sin rättmätiga plats.

Klimatfrågan har blivit lite av vår tidsanda. Många U-länder ser på frågan med skepsis, medan Västvärlden tar sig an klimatet och hållbarhetsarbetet som om planetens och mänsklighetens överlevnad stod på spel. Kändisar och kungligheter flyger jorden runt för att hålla tal om hållbarhet och stränga koldioxidminskningar, radikala livsstilsförändringar och globalt samarbete. Men vad betyder detta egentligen?

Klimatparadoxen

Miljörörelsen har vuxit fram på förekommen anledning – som en reaktion mot den utbredda förstörelsen av naturområden till förmån för oljebolag, gruvdrift, storboskapsfarmer och likartade företeelser. Denna rörelse har ett brett fokus i sin problemformulering och har gång på gång påtalat hur den globala uppvärmningen är kopplad till frågor om industrialism och exploatering, ras, migration och folkhälsa. Vid första anblick är klimatfrågan enkel – det handlar om den vanliga människans kamp mot en förtryckande övermakt.

Vid närmare granskning blir de flesta förvånade över att en av miljörörelsens tidiga finansiärer var industrisläkten Rockefeller – d.v.s. några av världens största miljöbovar tillika en av finanselitens mest ökända familjer. Än idag räknas Rockefeller som en av världens mest inflytelserika industrisläkter – delvis p.g.a. sina stiftelsers finansiering av ett stort antal elithögskolor samt uppmärksammande donationer till politiska kandidater.

Argumenten kring kapitalismens miljöförstöring är mer aktuella idag än någonsin. Samtidigt som fokus sedan länge har skiftat över från avsiktlig förstörelse av miljön, till de numera motbevisade teserna om växthusgaser och passerade domedagsdatum, fram till våra dagars klimatförändringar och globala uppvärmning. Att nära nog samtliga av de föreslagna lösningarna på klimatfrågan också innebär enorma intäkter för den finansiella elit som bekostar industrins omställning är något vi definitivt ska uppmärksamma på mässan den 5 mars.

Listan på storkapitalister med engagemang i klimatfrågan har växt sig mycket lång sedan Aurelio Peccei i samarbete med David Rockefeller grundade Club of Rome. Klubbens medlemmar omfattar nuvarande och före detta statsöverhuvuden, FN-byråkrater, toppekonomer och företagsledare från hela världen. Vid tanke på miljörörelsens bakgrund kommer vi under mässan den 5 mars bland annat att försöka reda ut: i vilken omfattning har dessa finansiärer påverkat miljörörelsen i en riktning som gör den gynnsam för deras makt- och vinstintressen?

En enad front

Club of Rome gjorde sig kända på den internationella scenen med rapporten ’The limits to Growth’ som förespråkade att jordens befolkning måste reduceras för att rädda klimatet och det ekonomiska systemet. Klubben är också känd för sin plan att dela in världen i 10 bioregioner, varvid ländernas och staternas självbestämmande behöver offras till förmån för den maktcentralisering som klimatfrågans lösning skulle kräva. Argumenten för en centralstyrd plan för framtidens ekonomi och samhällsstruktur är knappast unika för Club of Rome – men många andra organisationer har hämtat sin inspiration därifrån.

De globala finansnätverken och den inflytelserika miljörörelsen har de senaste åren bedrivit en framväxande, effektiv och genomträngande påverkanskampanj som har gjort klimatfrågan till en av samhällets mest prioriterade frågor. Idag gör massmedia, politiker, akademi och utbildningsväsendet samt en stor samling mellanstatliga organisationer enad front i klimatfrågan. Man kan dock undra mot vem denna front riktas?

Redan 1990 tillkännagav FN:s klimatpanel (IPCC) en fyrdubbling av antalet värmeböljor och ”extrem nederbörd”. Bara under förra året kunde massmediernas löpsedlar förkunna att ”Hundratals dör av värmeslag i nordvästra USA”, ”Värmeböljor som saknar motstycke har drabbat Nordnorge och Sibirien”, ”Oerhörda översvämningar i Västeuropa dödar hundratals människor i Tyskland och Belgien”. En hel yrkessektor står till förfogande när det gäller att legitimera konsensus kring klimatförändringar och dess grund i mänskliga utsläpp – men stämmer det verkligen?

Forskningsresultat har publicerats som visat omöjligt höga temperaturökningar, något som även IPCC behövt erkänna som felaktiga. Några av de klimatdebattörer vi bjuder in på mässan den 5 mars riktar skarp kritik mot IPCC med anledning av organisationens bristande vetenskapliga etik. Likt flera andra av mässans ämnen finns ett mönster av uppsägningar och karaktärsmord i spåren av kritik mot den av finanseliten utvalda agendan.

Debatten har upphört

Klimatfrågan får unisont medhåll från massmedia, lobbyorganisationer, politiska partier, högskolor och faktagranskningsbyråer – gemensamt för dom alla är varifrån de får sin finansiering. Samtidigt som klimatdebatten blir alltmer hysterisk växer det fram organisationer som svartlistar akademiker och forskare som tvivlar eller ’förnekar’ klimatalarmismen. De som påvisar positiva utfall av en ökande global temperatur och koldioxidhalt, där ökad växtlighet och effektivare jordbruk möjliggörs, har allt svårare att finna en plattform.

Den vetenskapliga debatten har successivt lämnat skolmiljön där klimatfrågan nu anses som självklar. Al Gores film ’En Obekväm Sanning’ från 2006, som bland annat förutspådde en snar framtid utan polaris och isbjörnar, visas än idag i skolor och på TV – trots att polarisen fortfarande ligger frusen och isbjörns-populationen är växande. Någon information om att Al Gore genom sin klimataktivism ökat sin förmögenhet från §2 miljoner till §300 miljoner, eller att hans energiförbrukning är 3400% över genomsnittet, har inte förekommit i skolans upplysning.

Utbildningsväsendet i Västvärlden öppnar istället för en läroplan som bygger på att all skepsis mot klimatalarmismen är felaktig och att barnen ska lära sig att känna till det. Med barn som växer upp med ständiga påminnelser om jordens nära undergång, växer det fram ett nytt fenomen bland yngre – klimatångest. Många av oss har i flera årtionden matats med rubriker liknande ’97% av forskarna enas om klimathotet’ och ’Vi har endast tio år på oss’. Desto färre känner till de många forskare som kritiserar påståendenas vetenskapliga validitet.

Oavsett om klimatfrågan är ett brinnande aktuellt hot eller en dimridå för att skydda och förstärka finanselitens makt så är vi glada att kunna erbjuda våra besökare flera olika perspektiv och möjlighet till ökad förståelse.

Köp din biljett till den 5 mars

För att ta del av scenprogrammen på plats krävs en entrébiljett, som kostar 495 kr. I entrébiljetten ingår entré till Svenska Bok- & Mediemässan 2022 med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal på scener, köpa signerade böcker och andra produkter på mässgolvet samt förstås ta del av den ovärderliga entusiasm och inspiration som skapas genom de otaliga personliga möten som eventet är plattform för. Köp din biljett här.

Kort sagt – det blir en högaktuell och oförglömlig upplevelse. Hoppas vi ses där!

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.