Swebbtv huvudsponsor
Big Pharma

Big Pharma under attack

Bland de högaktuella ämnen vi valt att belysa på vårens mässa har Big Pharma en given roll. Under panelsamtalet ska våra medverkande belysa hur den internationella storfinansen tjänar miljardbelopp på kroppslig och psykisk ohälsa som en följd av skadlig kost och livsstil. Att erbjuda våra besökare förståelse för sambandet mellan olika ämnen är lite av Svenska Bok & Mediemässans signum. Därför ser vi särskilt mycket fram emot den 5 mars och de viktiga samtal om hälsa och medicin som kommer att hållas där.

Big Pharma beskrivs ofta som en kommersiell företagsverksamhet med tvivelaktig moral. Under början av 1900-talet gjorde deras vetenskap många betydande framsteg som påtagligt förbättrade sjukvården och ledde till en snabbt ökande medellivslängd. Detta gav läkemedelsbranschen hög status och förtroende hos allmänheten. Vi såg fram emot en framtid med allt färre dödliga sjukdomar. Men hur är det idag? Stämmer det som Aldous Huxley påstod: att den medicinska forskningen har gjort så enorma framsteg, att det praktiskt taget inte finns någon frisk människa längre?

De vanliga misstänkta

De fyra största företagen inom Big Pharma är Johnson & Johnson, Roche, Pfizer och Novartis. Tre av dessa företag följer ett återkommande mönster – deras största ägare är fondbolagen BlackRock, Vanguard och Fidelity – dom som vi valt att kalla finanseliten. Roche är undantaget som bekräftar regeln inom läkemedelsindustrin, eftersom deras huvudägare är en liten grupp schweiziska aktieägare. Men Novartis, som ägs av de amerikanska fondbolagen, är en stor aktieägare även i Roche.

Som en röd tråd genom finanselitens många verksamheter följer en affärsmoral som av många vittnen och kritiker beskrivits som maffialiknande. Bland mässans medverkande finns flera starka röster som påvisar hur läkemedelsindustrin har hundratusentals dödsfall på sitt samvete. Big Pharma har under det gångna halvseklet pumpat in pengar i starkt tillrättalagd forskning som utfärdar kostrekommendationer och medicinska råd som är skadliga för hälsan.

Den aktuella forskningen, tillrättalagd eller ej, har utgjort grund för skolmedicinen och kostrekommendationer i Västvärlden, och senare även i resten av världen. Resultatet är en värld där miljontals lider av cancer, fetma, diabetes-2, hjärtkärlsjukdomar, Alzheimer och en rad psykiska besvär såsom depression, dystymi, ångest och ätstörningar. Orsaken till de skadliga rekommendationerna påstås vara att en sjuk befolkning ger Big Pharma årsinkomster omfattande tusentals miljarder dollar.

Kritiska röster

I blickfånget för mässan den 5 mars finner vi alltså en omtvistad bransch med upprörda kritiker över hela världen. Bland våra debattörer finns dom som undersökt hälsoriskerna hos olika specifika läkemedel, däribland statiner och dess koppling till allvarlig njursvikt. Samt att antidepressiva preparat inte justerar, utan i själva verket skapar kemiska obalanser i hjärnan.

I det bredare perspektivet är frågan befogad – är läkemedelsberoende en form av lagligt drogmissbruk? Fler och fler uppmärksammade rättsfall visar ett tydligt mönster av kriminalitet inom Big Pharma, som visat sig skyldiga till mutbrott, falsk marknadsföring, myndighetsobstruktion, hot, trakasserier och förtal. För sina brott har de stora läkemedelsbolagen tvingats betala miljardbelopp i böter – summor som emellertid bleknar i förhållande till företagens enorma vinster.

Debatten är kraftigt partisk till Big Pharmas fördel, eftersom den i regel förs på plattformar såsom massmedia eller sociala medier, tillika ägda av de förut nämnda fondbolagen. Konsekvensen av detta maktförhållande är en världsomspännande läkemedelskartell som kontrollerar alla mediciner, vaccin, behandlingsmetoder och medicinska patent, samt därtill förfogar över en av världens mäktigaste lobbyorganisationer. Situationen kan framstå som skrämmande – men frågan om folkhälsan bjuder faktiskt flera goda exempel i kampen mot finanselitens kontroll.

Allt fler finner sunda alternativ

Big Pharma har under Trump-administrationen tvingats till tusentals rättegångar, anklagade av amerikanska myndigheter för hundratusentals dödsfall till följd av överdriven förskrivning av opioider och andra smärtstillande preparat mellan år 1999 och 2019.

Allt fler har börjat trotsa såväl myndigheter som sina läkare och har därmed lagt om kost och livsstil och slutat med mediciner som gett dem svåra biverkningar. Otaliga människor har på det sättet konstaterat att de blivit av med sina psykiska och fysiska åkommor. Många har skrivit tidningsartiklar, böcker och bloggar där de försökt dela med sig av sina erfarenheter till sina medmänniskor, för att hjälpa även dem till ett friskare liv.

I detta läge börjar Big Pharma bli riktigt oroliga, men istället för att gå ut och erkänna att man avsiktligt, eller besinningslöst, skadat människors hälsa i över 50 år, så går man till frontalangrepp mot alla de som försöker hjälpa sina medmänniskor till ett friskt liv. Under mässan den 5 mars är vår förhoppning att kunna kontra deras angrepp och förstås förmedla kunskap om hur man håller sig frisk i en värld där livsmedelsföretag och Big Pharma driver oss att bli allt mer sjuka.

Köp din biljett till den 5 mars

För att ta del av scenprogrammen på plats krävs en entrébiljett, som kostar 495 kr. I entrébiljetten ingår entré till Svenska Bok- & Mediemässan 2022 med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal på scener, köpa signerade böcker och andra produkter på mässgolvet samt förstås ta del av den ovärderliga entusiasm och inspiration som skapas genom de otaliga personliga möten som eventet är plattform för. Köp din biljett här.

Kort sagt – det blir en högaktuell och oförglömlig upplevelse. Hoppas vi ses där!

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.