Swebbtv huvudsponsor
Svenska Författarpriset

Svenska Författarpriset & Svenska Journalistpriset

Stort publikintresse för Svenska Författarpriset & Svenska Journalistpriset

Nu är det en vecka kvar till Svenska Bok- & Mediemässan 2021 och prisutdelningen av Svenska Författarpriset jämte Svenska Journalistpriset. På denna dag är det också dags att offentliggöra de kandidater som gått vidare i nomineringsprocessen. Vinnarna kommer att hållas hemliga fram tills prisceremonin som äger rum i slutet av Svenska Bok- & Mediemässan den 30 oktober.

Flera aktuella frågor har under lång tid varit svåra att lyfta i det svenska debattklimatet – mycket på grund av massmedias internbelöningar. Arne Weinz, initiativtagaren bakom priserna anser att det är hög tid att belöna de som modigt kämpar för sanning och rättvisa, och svenska folket höll med.

100-tals nomineringar strömmat in

Under ett antal veckor har hundratals nomineringar strömmat in till Svenska Bok- & Mediemässan med förslag på ambitiösa skribenter, skarpa journalister och briljanta författare. Juryn känner sig överväldigade och tacksamma för ett förslag som visat sig engagera tusentals vanliga människor och som snart når ut till hela Sverige.

De två utmärkelserna är inte bara tänkta att belöna ärliga och skickliga författare och journalister utan är del av en större satsning som ska koppla ihop litteratur, kultur och nyhetsförmedling med den breda samhällsutvecklingen, både för att öka kunskapen och medvetenheten, samt för att inspirera och mobilisera människor att ta större ansvar för det land och den värld vi lever i.

De bästa nomineringarna till Svenska Författarpriset

De nominerade som gått vidare ska ha visat prov på yrkesskicklighet som författare samt ha utfört framstående gärningar enligt litteraturens främsta principer. De som gått vidare i 2021 års utdelning är:

Anna-Karin Wyndhamn

Motivering: ”För sin utförliga skildring och analys av jämställdhetsideologins konsekvenser för utbildning, forskning, personaltillsättningar och resursfördelning.”

Material: https://www.bokus.com/bok/9789188589347/genusdoktrinen/

Jan Tullberg

Motivering: ”För hans glasklara, tydliga och omfattande analys kring en av vår tids största och mest tabubelagda ödesfrågor förtjänar Docent Jan Tullberg att äran som förste mottagare av Svenska Författarpriset – och alla som följer efter hans prominenta exempel skulle vara hedrade av att nämnas i samma andetag som honom.”

Material: https://www.bokus.com/bok/9789198166507/lasningen-en-analys-av-svensk-invandringspolitik/

Mattias Elb

Motivering: ”Mattias har med boken skildrat både vardagen och extremerna hos en samhällsnödvändig yrkeskår som är såväl kontroversiell som aktuell. I hans historia lär vi oss om människan bakom uniformen och ges ett vittnesmål om en händelse som kom att engagera en hel värld. Jag nominerar Mattias till Svenska Författarpriset för hans skildring av det politiska klimatet och den utsatthet han upplevde efter ett politiskt laddat ingripande.”

Material: https://www.bokus.com/bok/9789151965857/ordningsvakten-minnet-av-ett-mediedrev/

Katerina Janouch

Motivering: ”Jag beundrar Katerinas skarpa iakttagelseförmåga, hennes mångsidighet och produktivitet som författare. Hon slår alltid huvudet på spiken och verkar över flera områden, såsom barnlitteratur, skönlitteratur, deckare, politiska krönikor och pamfletter och samlevnadsfrågor. Det är förvånande att hon hinner med så mycket som hon gör.”

Material: https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

Lars Bern

Motivering: ”Lars Bern är en stor inspirationskälla som man och människa. Han har sått ett ryggradsfrö i mig och fått mig att ta upp den knutna näven ur fickan. Jag kommer osökt att tänka på ett citat av Edmund Burke som jag tar mig friheten att citera: ’The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.’ Tack Lars Bern!”

Material: https://www.bokus.com/bok/9789177654339/den-metabola-pandemin/

Ramona Fransson

Motivering:För hennes verklighetsnära och skrämmande kriminalserier som verkligen berör det svenska samhället.

Material: https://www.bokus.com/bok/9789187779855/mordande-rattvisa/

Lennart Matikainen

Motivering: ”För en verklighetstrogen fiction som anspelar och har kopplingar till nutida samhällsproblem som genomlyses och ger läsaren en ahaa upplevelse och även är samhällsupplysande för den delen av det sovande folket. Lennart förtjänar verkligen Svenska Författarpriset ”

Material: https://www.bokus.com/bok/9789198498608/hamndens-ansikte/

Rasmus Dahlstedt

Motivering: ”Rasmus är koncis och slagfärdig i sina verklighetsbeskrivningar och blir en motkraft till journalistiska utsvävningar och politiskt filibusteri.

Rasmus begåvning fiskar upp enskilda ord och meningar ur babblet, så att vi kan vända och vrida på dem. Han är underfundigt och roligt, men lämnar en bitter eftersmak. Med ordvitsar tecknar Rasmus en bild av ett offentligt språk i flosklernas klor. Att tala sant och meningsfullt är en svår konst, något Dahlstedts humor kan hjälpa oss med. Det finns poetisk tyngd i ordvitsarna, annars en humorform med låg status. Det blir roligt och sorgligt på samma gång, och något av en moralitet över maktens tramsande.

Material: https://www.bokus.com/bok/9789198661507/vitsord/

De bästa nomineringarna till Svenska Journalistpriset

De nominerade som gått vidare ska ha visat prov på yrkesskicklighet som journalist samt ha utfört framstående gärningar enligt journalistiken främsta principer. De som gått vidare i 2021 års utdelning är:

Alice Teodurescu Måwe

Motivering:  ”Alice har med en sällan skådad saklighet och retorisk elegans belyst de hycklande grundvalar, på vilka det svenska politiska etablissemanget vilar. ”

Material: https://bulletin.nu/slutet-for-socialdemokraterna

Christian Peterson

Motivering:  ”Jag nominerar Christian till Svenska Journalistpriset för ett ihärdigt journalistiskt arbete som blottlägger förtrycket mot författare, journalister och förläggare som pågått i det fördolda under många årtionden. Utan rädsla och medveten om konsekvenserna så fortsätter han att visa förtryckarnas rätta ansikte”

Material: https://exakt24.se/lo-ombudsmannen-henrik-johansson-hotar-ungdomar-pa-natet/

Joakim Lamotte

Motivering:  ”Den enda journalisten som vågar ta strid med etablerad media som aldrig rapporterar mer än de de får godkänt till av styrande politiker och media, och han tar upp obekväma nyheter och vinklar inte bara från ett håll som alla andra journalister gör.”

Material: https://ulsansblogg.wordpress.com/2021/09/14/antirasismen-verkar-vara-vansterdiktatur/

Per Shapiro

Motivering:  ”Denna journalist räds inte att besöka journalistikens no go-zoner, i en tid då journalistiken blivit allt ängsligare, konflikträdd och oftare ägnar sig åt lydigt papegojbeteende än kritisk granskning av makten. I sin nya podd Folkets Radio ger den nominerade plats åt röster som inte har fått höras i media tidigare, och öppnar upp för diskussioner om makt, yttrandefrihet och ocensurerad vetenskaplig debatt. Särskilt viktigt och högaktuellt är avsnittet ”Smutskastningen av oliktänkarna”. Folkets Radio kommer gå till historien som den modigaste och viktigaste podden under 2020-talet. ”

Material: https://newsvoice.se/2021/05/per-shapiro-medicinsk-apartheid/

Maria Celander & Ingrid Carlqvist

Motivering: ”Under snart två års tid har dessa två journalister sänt två program i veckan fullspäckade med grävande journalistik, bevakning, analys och granskning av makten, samhällsutvecklingen och agendajournalistiken. Speciellt kan man lyfta fram en djuplodande genomlysningen av pandemin och vaccinationskampanjen ur både medicinsk, ekonomisk, samhällsnedstängnings, och maktmässig synvinkel. De har under året med benhård envishet utbildat om och försvarat och stått upp för yttrandefriheten och satt den i både historiskt, ekonomiskt, juridiskt och statsvetenskapligt perspektiv.”

Material: https://www.ingridochmaria.se/2020/09/23/analys-zlatan-och-soros-darfor-ar-de-immuna-mot-kritik/

Jens Ganman

Motivering:  ”Ganman arbetat som journalist i decennier, skrivit böcker om samhällsproblemen, har en blogg, en facebooksida där tusentals läser honom varje dag.

Han är en av alldeles för få som gör så mycket för att försöka få tillbaka lag och sans. En obändig energi och vilja genomsyrar hans envishet att upplysa, informera, diskutera, debattera.

Många är värdiga priset, men få om ens någon så värd som Jens Ganman.

Material: https://jensganman.wordpress.com/2019/09/14/sa-har-har-det-alltid-varit/

Julia Ceasar

Motivering:  ”För att i årtionden bedrivit modig, gedigen och skarp journalistik i många av vår tids stora ödesfrågor, exempelvis invandring, familjepolitik och coronabedrägeriet. Samt för hennes levande historiska skildringar av det Sverige som etablissemanget har förstört och som alltfler vill försöka återskapa delar av.”

Material: https://juliacaesar.blog/2021/08/21/afghanistan-och-sprutan-fran-offermentalitet-till-ansvar/

Sofie Löwenmark

Motivering: ”Hon har på ett tydligt och rakryggat sätt skildrat ett av Västvärldens mest trängande problem – islamiseringen av Europa. Sofie Löwenmark har visat att frilansande skribenter med mod och envishet kan göra stora och svåra gräv utan att ha en redaktion som stöttar. En sann inspiration för oss andra.”

Material: https://doku.nu/2021/10/21/flera-radikala-moskeer-stangs-ner-i-frankrike/

Vávra Suk

Motivering: ”Vavra skulle som första pristagare sätta en standard på priset. Vavra kan, utan att använd ”brösttoner”, klä av och smula sönder någon aktuell landsförrädare. Hans ledare och artiklar i Nya Tider är alltid upplysande och pedagogiska.

Kommande pristagare kan känna stolthet att nämnas i hans sammanhang.

Material: https://www.nyatider.nu/vi-har-varit-naiva-inte-efter-bras-rapport/

Köp din biljett

För att ta del av scenprogrammen på plats krävs en entrébiljett, som kostar 495 kr. I entrébiljetten ingår entré till Svenska Bok- & Mediemässan 2021 med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal på scener, köpa signerade böcker och andra produkter på mässgolvet samt förstås ta del av den ovärderliga entusiasm och inspiration som skapas genom de otaliga personliga möten som eventet är plattform för. Dessutom får du i slutet av mässan vara med och uppleva prisutdelningen av Svenska Författarpriset och Svenska Journalistpriset. Köp din biljett här.

Kort sagt – det blir en högaktuell och oförglömlig upplevelse. Hoppas vi ses där!

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.