Swebbtv huvudsponsor
Julia Caesar Katerina Janouch Christian Peterson

Katerina Janouch, Christian Peterson & Julia Caesar tilldelas årets priser 2021

Svenska Bok- & Mediemässans pris för de mest framstående gärningarna inom journalistisk eller litteratur tilldelas Katerina Janouch som årets författare, samt Julia Caesar och Christian Peterson som årets journalister. Prisutdelningen ägde rum i slutet av mässan lördagen den 30 oktober.

”Jag känner mig enormt hedrad och uppriktigt sagt grät jag stora tårar när jag fick beskedet. Att bli prisbelönad efter mer än femtio års arbete som journalist är ingenting som någonsin har föresvävat mig. Jag skriver bara för att jag måste, för att försöka förstå min samtid.”
– Julia Caesar, förste mottagare av Svenska Journalistpriset.

Trotsiga, modiga, beundrade och nu också prisade! Under de senaste åren har den alternativmediala rörelsen vuxit till en samhällsomvälvande kraft och det är därför naturligtvis på sin plats att belöna de som verkligen kämpat för visionen om ett bättre Sverige.

Prismottagarnas välskrivna böcker och inlägg eller vassa filmreportage berättar inte bara om vår tids stora dagsfrågor – de visar också på stort hjärta och medkänsla för ett mänskligt lidande som konsekvent ignoreras av den mediekoncernernas lögnpress. Prisutdelningen förrättades av Lennart Matikainen och Karl-Olov Arnstberg som avslutning på Svenska Bok- & Mediemässan 2021.

Katerina Janouch, Svenska Författarpriset

Katerina Janouch tilldelas Svenska Författarpriset med motiveringen:
”Katerina Janouch författarskap har en unik bred som inkluderar barnböcker, sexualupplysning, samhällskritik, politik samt på senare tid även spänningsromaner. Alldeles särskilt vill juryn premiera Janouch för hennes kompromisslösa samhällskritik, skarpsynta iakttagelser och genanta avslöjanden av ett självgott och destruktivt politik- och kulturetablissemang som har fjärmat sig från sina egentliga uppdrag och som allt mer framstår som censorer och förtryckare av det fria ordet. Det är inte att överdriva att säga att Katerina Janouch har förändrat den svenska självbilden i grunden. Vi ser fram emot många fler böcker och krönikor. Stort gratis till Katerina Janouch.”

Julia Caesar, Svenska Journalistpriset

Julia Caesar tilldelas Svenska Journalistpriset med motiveringen:
”Julia Caesar har i årtionden bedrivit modig, gedigen och skarp journalistik i många av vår tids stora ödesfrågor, exempelvis invandring, familjepolitik och coronabedrägeriet. Hennes levande historiska skildringar av det Sverige som etablissemanget har förstört och som alltfler vill försöka återskapa delar av liknar ingen annan. Julia är en stark kvinna och en av dem som byggt vägen fram för oppositionen, den väg som vi alla nu går på. Att hedra Julia Caesar med att det första Svenska Journalistpriset är helt rätt”

Christian Peterson, Svenska Journalistpriset

Christian Peterson tilldelas Svenska Journalistpriset med motiveringen:
”För ett ihärdigt journalistiskt arbete som blottlägger förtrycket mot författare, journalister och förläggare som pågått i det fördolda under många årtionden. Utan rädsla och medveten om konsekvenserna så fortsätter Christian att visa förtryckarnas rätta ansikte. Vi behöver naturligtvis ha de som vandrat fram tills nu och byggt den plattform oppositionen nu vilar på men vi måste också stimulera och ära vår framtid, de unga rösterna. Christian Peterson är en av de röster som inspirerar andra unga att våga vara genuina och autentiska.”

Priserna en viktig hörnsten

Efter ett intensivt årtionde med alternativmediesatsningar, föreläsningar och folkrörelse är det oerhört stort att äntligen kunna belöna våra egna förkämpar. Vi är i en växande fas samtidigt som omvärlden genomgår snabba förändringar – vårt mål är att fortsätta och förstärka vår gemensamma plattform och erbjuda de verktyg som behövs för att utnyttja yttrandefriheten. De här priserna är en viktig hörnsten i detta arbete säger Arne Weinz, initiativtagaren bakom priserna.

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.