Swebbtv huvudsponsor
Politiken styr litteratur och media

Politiken styr litteratur

Hur politiken styr litteratur och media

När Bokmässan i Göteborg valde att sparka ut Nya Tider från fortsatt medverkan i samband med valet 2018 gick också startskottet för vår mässa. Avvisningen från Bokmässan genomfördes samtidigt som andra aktioner under valkampanjen, där yttrandefriheten och pressfriheten beskars kraftigt.

Litteraturbranschen och Bonniermedia gick samman för att begränsa aktörer som kritiserade det politiskt korrekta styret. Avvisningen av Nya Tider och nedstängningen av Granskning Sverige, SwebbTV och Exakt24 hade redan då tydliga socialdemokratiska fingeravtryck. Men hur vet vi att de är beställare av dessa odemokratiska åtgärder?

Sveriges nyligen utnämnda kulturminister Jeanette Gustavsdotter (S) är tidigare VD för branschorganisationen Tidningsutgivarna. Hon var, tillsammans med Bonniermedia, i fronten för drevet mot Granskning Sverige och de absurda kraven på att censurlagstiftning skulle införas. Att dessa krav var ett replikutbyte mellan partikollegor visar sig nu, när hon i egenskap av minister i Magdalena Anderssons regering säger sig ha varit ”socialdemokrat hela livet”.

Bokmässan i Göteborg håller egen mässa dagen innan vår

När Bokmässan i Göteborg nu inbjuder till, att dagen före vår nästkommande mässa, hålla ett litteraturpolitiskt toppmöte i syfte att ”kraftsamla kring svensk litteraturpolitik”, så kan vi vara säkra på vilken selektivitet som kommer råda i valet av medverkande. De beskriver själva på sin hemsida hur ”litteraturens kraft kan vara en hävstång i arbetet med demokrati, delaktighet och samhällsutveckling i relation till Agenda 2030.”.

Vi lever med konsekvenserna av ett samhälle som ägnar enorma resurser åt psykosocial formatering. Våra dagliga interaktioner har blivit en miljö där politisk korrekthet dikterar våra normer, vår moral, våra värderingar och därmed den politiska maktutövningen. Det är svårt att säga med säkerhet vad som är orsak och verkan när politiska agendor degenererar kulturfrågor såsom litteratur och journalistik.

Den rådande kulturen påverkar oss alla

Den rådande kulturen påverkar oss alla, även om någon vill invända med – ”jag läser inte PK-litteratur” eller ”jag kollar inte på mainstream-nyheter”. Frågan stannar inte vid vad du gör som person, utan vad dina vänner, kollegor och familj läser och lyssnar på. Hur är det med deras vänner, kollegor och familj? Ingen är helt isolerad från samhället, särskilt inte i en digital tid.

Vi har tidigare talat om ett pågående paradigmskifte – att den kulturella hegemonin äntligen bryts underifrån av hundratals gräsrotsrörelser. Även om det absurda tonläget skruvas upp av regeringen eller toppmötet i Göteborg så väljer fler och fler att gå över från restriktioner till frihet, från politisk korrekthet till klarhet . Vi ser att ”det alternativa” snart är ett nytt ”etablissemang”!

Köp din biljett till den 5 mars

För att ta del av scenprogrammen på plats krävs en entrébiljett, som kostar 495 kr. I entrébiljetten ingår entré till Svenska Bok- & Mediemässan 2022 med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal på scener, köpa signerade böcker och andra produkter på mässgolvet samt förstås ta del av den ovärderliga entusiasm och inspiration som skapas genom de otaliga personliga möten som eventet är plattform för. Köp din biljett här.

Kort sagt – det blir en högaktuell och oförglömlig upplevelse. Hoppas vi ses där!

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.