Swebbtv huvudsponsor
Väst och Öst

Hotet från Väst eller Öst?

Den moderna Västvärldens intellektuella får en allt högre häst att falla från, när de i sin föreställningsvärld beskriver östmakterna som ondskefulla, barbariska, våldsamma och ett allvarligt hot mot allt det påstått goda, demokratiska och fredliga. Vidlyftigheterna duggar tätt om att NATO och EU agerar defensivt gentemot Rysslands ambitioner att ”söndra och därefter expandera på västerländskt territorium”.

Västvärlden – fredens beskyddare?

Den enkla sanningen om fred är: att individen, eller den politiska enheten, som har fredliga önskningar endast kan begränsa sitt eget våldsutövande. Men att nöja sig med att begränsa sig själv och hoppas på att detta agerande har en normerande effekt i interaktionen med andra är tydligen inte tillräckligt för de utrikespolitiska debattörerna i svensk mainstream media. De påstår sig vilja uppnå fred genom att bekämpa den aggressiva fienden eller genom att förbjuda krig genom internationell lagstiftning. Sådana försök har föranlett de mest förödande krigen som historien bjuder exempel på, vilket vi ska titta närmare på här.

Flera politiska bedömare har med rätta kallat försöken att ”förbjuda krig” som höjdpunkten av politisk dumhet och lågvattenmärket för när lögner tas till sin politiska spets. De mest kända historiska exemplen ser vi i Kellogs-pakten och Litminov-protokollen, samt förstås Konventionerna i Genève respektive Haag. Att ingen av de här dokumenten ens uppmuntrar sina undertecknande parter att HELT avstå från att själva starta krig säger egentligen allt som behövs om dess effekter på politisk maktutövning. I en tid som den här, där de flesta makthavare har fallenhet för moralisk maskerad, är det ett givet faktum att de flesta vill uttala ”fördömanden” av krig och våld.

Ryska agressioner?

Dagens Nyheter hävdar att Ryssland för en utrikespolitik där brott mot internationella lagar ”är för Kreml själva definitionen av att utgöra en stormakt”. Däremot är det Ryssland som vädjar till USA att följa internationella bestämmelser, trots vetskap om att hela det förra århundradet att de internationella lagar som ”förbjuder krig” mer korrekt kan beskrivas som ”uppmuntrade krig”, eftersom de lagtexternas undantag täcker alla möjliga scenarion. Skulle det trots allt visa sig att undantagen inte räcker så ser vi hur ”förbudet” är betydelselöst ändå – det gick ju utmärkt att t ex invadera Irak 2003.

När man beskriver en föreställning om att länderna i Nord- och Östeuropa ”har rysk aggression in på knutarna” vore det kanske intressant för den svenska befolkningen att känna till att USA har militära anläggningar längs med större delen av den ryska gränslinjen eller att Ryssland har västerländsk aggression in på knutarna när Västmakterna under amerikansk regi har en konstant militär närvaro till havs, på marken och i luften. Vem som står för hot och aggressioner är egentligen uppenbart – men det har aldrig nämnts i västerländsk massmedia.

När den utsedda fienden beskylls för precis det aggressiva beteende man själv uppvisar är manegen krattad för den mest vidriga typen av krig. Ett krig som genom sådana propagandamotiv dehumaniserar fienden så till den grad att soldaterna blir personliga fiender har oundvikligen det mest vidriga genomförandet som kan tänkas. Fienden i ett sådant krig ska inte bara slås ut som politisk enhet, utan alla tänkbara former av förtryck mot de besegrade individerna är godkända, vilket alla moderna krig har sett gott om exempel på.

Olika kulturer har ofta talat om en krigares heder. Ridderlighet var en avgörande faktor i det feodala Europa. Bushido-kodexen i Japan hade jämförbara begrepp och många kulturer har liknande uttryck. Men den köpmannakultur som hävdar att de här moderna krigen är hederliga kan av alla andra kulturer bara beskrivas med ett ord: vidrig. Frågan om NATO och Ryssland kommer att tas upp i scenprogrammen på mässan den 5 mars.

Köp din biljett till den 5 mars

För att ta del av scenprogrammen på plats krävs en entrébiljett, som kostar 495 kr. I entrébiljetten ingår entré till Svenska Bok- & Mediemässan 2022 med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal på scener, köpa signerade böcker och andra produkter på mässgolvet samt förstås ta del av den ovärderliga entusiasm och inspiration som skapas genom de otaliga personliga möten som eventet är plattform för. Köp din biljett här.

Kort sagt – det blir en högaktuell och oförglömlig upplevelse. Hoppas vi ses där!

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.