Swebbtv huvudsponsor
5G

5G – framtidens ödesfråga?

5G blir ett aktuellt ämne på Svenska Bok- & Mediemässan 2022. Under vårens mässa kommer områden såsom litteratur, media, COVID och klimatkrisen åter att vara aktuella. Men inom vårens scenprogram kommer mässans besökare att få bekanta sig med fler mångfacetterade frågor, bland annat den om 5G, som sammanlänkar innovation och kommunikation med hälsofara och massövervakning.

Det kan verka enkelspårigt till en början: 5:e generationens mobilkommunikation, räknat från mobiltelefonins kommersiella lansering i början av 1980-talet. Utvecklingen har gått från otympliga tegelstenar till små superdatorer på bara några årtionden. 5G-nätets lansering marknadsförs med ännu snabbare anslutning, heltäckande nät och möjlighet att koppla upp betydligt fler mobila enheter. Den höga svarskapaciteten kommer av att den nya tekniken använder ett mycket större omfång av strålningsfrekvenser än vad 4G gör, vilket gett upphov till förmaningar om teknikens potentiella hälsorisker.

5G & civila användningsområden

Ledande aktivistgrupper såsom Strålskyddsstiftelsen och Vågbrytaren har beskrivit lanseringen av 5G-nätverket som ett ”massivt experiment med folkhälsan” och förutspår en global katastrof till följd av den massivt ökade strålningen. Som i många andra frågor är nätjättar, massmedier, storpolitik och forskare överens om att det saknas vetenskapligt stöd för att elektromagnetisk strålning har biologiska effekter på människor, djur och natur.

Den växande folkrörelsen påstår att 5G har effekter såsom ”ökad cancerrisk, cellulär stress, ökning av skadliga fria radikaler, genetiska skador, strukturella och funktionella förändringar av reproduktionssystemet, inlärnings- och minnesbrist, neurologiska störningar och negativa effekter på allmänt välbefinnande.”. Argumenten avfärdas ofta med lätthet, då många av påståendena kring 5G faktiskt har bristande stöd i forskningen – något som flertalet aktivister vill verka för att förändra.

I januari 2019 lämnade 215 forskare från 40 olika länder ett öppet brev till EU med krav på att 5G-lanseringen stoppas tills ytterligare studier om hälsoriskerna har genomförts. Denna kritik har dock avfärdats som konspirationsteorier och debatten om strålning och elektriska signalers effekter på mänskligheten och planeten har till största delen stoppats. Inom den svenska rörelsen har ett stort antal personer skrivit vädjanden på digitaliseringsminister Anders Ygemans facebooksida – något som Regeringen avfärdade som en påverkanskampanj utförd av ryska botar.

5G & militära användningsområden

Ygeman har varit den ledande politikern bakom den nya svenska lagstiftningen om elektronisk kommunikation som trädde i kraft vid årsskiftet 2019-2020. De nya lagarna ger bl a Säkerhetspolisen och Försvarsmakten större befogenheter över telekombolagen och mobilnätet. Lagändringarna kommer lägligt i samband med experters varningar om att liknande lagar i Kina tvingar bolag som Huawei och Ericsson att medverka i kinesiska statens underrättelseverksamhet.

Sedan visselblåsaren och avhopparen Edward Snowdens år 2013 läckte dokument som bevisade storskaliga och topphemliga massövervakningsprojekt har telekom-infrastrukturens roll satts i ett annat ljus. De civila frågorna om förbättrad uppkoppling eller potentiella hälsorisker bleknar något i allvarsgrad jämfört med de militära användningsområdena.

En vanlig mobilanvändare i Sverige är redan bekant med de integritetskränkande aspekterna av mobiltelefoni, såsom kartläggning av rörelsemönster och surfvanor, samt förstås lagring av kommunikation enligt FRA-lagen. I Kina är övervakningen ännu mer avancerad än i Sverige, där 5G-tekniken används med artificiell intelligens för automatisk ansiktsigenkänning på video i realtid.

Att 5G-nätet inte bara byggs ut för att förbättra civila förbindelser, utan är starkt förankrad i krigsindustrin och det globala underrättelsetjänstkollektivet, har inte undgått debatten. I den amerikanska 5G-strategi som godkändes i maj 2020 konstaterades att ”Försvarsdepartementet måste utveckla och använda nya operativa koncept som utnyttjar den allestädes närvarande anslutning som 5G-funktionerna erbjuder för att öka våra styrkors effektivitet, motståndskraft, snabbhet och förmåga att döda.”

Frågan om 5G är alltså mer komplex och omfattande än vad första intrycket förtäljer. För många svenskar är det en av vår samtids riktiga ödesfrågor. Genom att ta upp 5G som en av vårens ämnen på mässan kan vi sprida kunskap och nya perspektiv kring den här otroligt intressanta frågan.

Köp din biljett till den 5 mars

För att ta del av scenprogrammen på plats krävs en entrébiljett, som kostar 495 kr. I entrébiljetten ingår entré till Svenska Bok- & Mediemässan 2022 med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal på scener, köpa signerade böcker och andra produkter på mässgolvet samt förstås ta del av den ovärderliga entusiasm och inspiration som skapas genom de otaliga personliga möten som eventet är plattform för. Köp din biljett här.

Kort sagt – det blir en högaktuell och oförglömlig upplevelse. Hoppas vi ses där!

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.