Swebbtv huvudsponsor
Kryptovalutor

Är du nyfiken på kryptovalutor?

Scenprogrammet på Svenska Bok- & Mediemässan tar upp ämnet kryptovalutor. Den 5 mars slås portarna upp till nästa mässa i Stockholm – vår stora gemensamma plattform och hyllning till yttrandefriheten. I mässhallen väntar bokförsäljning, signeringar och författarsamtal. På scenerna erbjuds ett omfattande program av tal och paneldiskussioner inför publik.

Åsikterna om kryptovalutor går isär och allmänhetens kunskap är låg. Sedan lanseringen av Bitcoin för över tio år sedan har både antalet kryptovalutor och deras priser växt explosionsartat. Vissa ser i detta ett lotteri, ett pyramidspel och bedrägeri. Andra ser en investeringschans och en möjlighet till oberoende från en alltmer närgången övermakt.

Folkets ekonomiska makt?

Bitcoin föddes i efterdyningarna av finanskrisen 2008. Enligt utvecklaren bakom Bitcoin, som kallar sig Satoshi Yakamoto, var bankernas och politikernas beteende den direkta anledningen till att han utvecklade och publicerade protokollet för Bitcoin. Kritiken mot politik och storfinans, och då särskilt expansionen av penningmängden, är den gemensamma röda tråden i krypto-kretsar världen över. De seriösa kryptovalutorna, de som följt Satoshi Yakamoto’s ideologi, säkerställer med teknikens hjälp att bara ett begränsat antal enheter någonsin kan finnas. Till skillnad från bankvalutor, där penningmängden kan varieras, normalt sett uppåt, alltefter det politiska dagshumöret.

Kärnan i de äkta kryptovalutorna är en blockkedja, en offentlig transaktionshistorik där varje överföring inom systemet bokförs. Blockkedjan är en databas som finns i kopior på varje dator som installerar den, i fallet med bitcoin tiotusentals datorer över hela världen. Tekniken är ”trustless”, dvs man behöver inte lita på någon. Deltagarna i systemet kontrollerar varandra automatiskt och ingen har någon nytta av att försöka fuska.

Bland användarna talar man ofta om krypto-valutor som en investering och en försäkran mot inflation, och priserna på Bitcoin har följt denna förväntan än så länge. Men om vad framtiden har i sitt sköte för bitcoin och andra kryptovalutor vet vi intet. Att hålla Bitcoin har redan givit många en möjlighet till ekonomisk makt och självständighet. Påståendena om att krypto har funktionen som värdesäkrare i händelse av en storskalig börskrasch har flera starka argument.

Kritiker av Bitcoin och andra kryptovalutor har länge hävdat att dessa underlättar brott, tack vare deras anonyma och decentraliserade natur, vilket innebär att de är mycket svåra att spåra och länka till individer. I många artiklar får man intrycket av att skurkaktiga bedrägerier, utpressningar och pyramidspel var saker som kom till vår planet med Bitcoin 2012. De tidningsläsare som har lite längre minne kanske inte tar den faran lika allvarligt.

Men hur förhåller sig den s.k. finanseliten till kryptovaluta? Svenska Finansinspektionen har flera gånger varnat för riskerna med att handla i olika kryptovalutor och avråder svenska investerare från detta. Riksbankschefen Stefan Ingves har fällt liknande uttalanden och likställt Bitcoin med investeringar i tavlor eller frimärken, med andra ord inte någon särskilt svidande kritik från den svenska statens sida.

De stater som helt eller delvis har förbjudit Bitcoin har varit stater med valutakontroller, som Kina och stater med svaga egna valutor som Ryssland och Indien. Dessa stater har uppenbarligen lidit mest av att Bitcoin underlättar en pågående kapitalflykt, iväg från deras egna valutor. De förekommande argumenten om penningtvätt och terroristfinansiering är ingenting speciellt för Bitcoin, dessa slagord används ju för att rättfärdiga närgångna kontroller av alla sorters pengar.

Eller finanselitens verktyg?

Så har kryptovalutor gett ekonomisk makt till folket? Många har liknat krypto vid en sorts demokrati där användarna, folket, röstar genom sina investeringar. Denna sorts demokrati har stora likheter med vår vanliga demokrati, där de aktörer som har störst kapital också har störst påverkan. Så hur är det egentligen med de digitala växlingsplattformarna som erbjuder handel med kryptovalutor? Är de en portal till ekonomisk överföring som kan verifieras öppet av alla? Är det ett sätt att fly från de vanliga valutornas begränsningar? Ger de ekonomisk makt till folket?

Tittar vi på några stora exempel såsom Bitfinex, Binance, Coinbase, etc så ser vi avgifter på ca 3% för den som för vanliga pengar köper kryptovalutor, samt en avgift om ca 0,2% för alla växlingar mellan kryptovalutor. Bitfinex redovisar en månatlig omsättning på 38 miljarder dollar på sin hemsida. Med sin transaktionsavgift på 0,2% erhåller de intäkter på 76 miljoner dollar varje månad, för en näst intill helt automatisk process. Frågan är alltså befogad om det inte är så att den nämnda finansiella eliten är de som tjänar mer på krypto än dess användare?

Kryptovalutor och blockkedjeteknologi har fortfarande en aura kring sig av att vara någonting lite mystiskt och svårförståeligt. En sådan aura gynnar ofta de som har de ekonomiska resurserna att bygga en vinstmaximerande plattform för sin expertis. Denna utveckling har tagit fart rejält det senaste året när alltifrån stater till finansbolag och privatpersoner på allvar intresserat sig för vad som händer inom krypto-världen.

Den inledande frågan om krypto är en möjlighet eller ett bedrägeri är ännu inte besvarad. Vad vi kan göra är att erbjuda många olika perspektiv på det som händer på kryptomarknaden och på vad som borde hända inom regleringen av densamma. Från Svenska Bok- & Mediemässans sida är vi därför väldigt stolta att kunna presentera en panel av scenmedverkande som har kunskap om de nya teknikerna men även företagsekonomi, media och ekonomisk historia. Varmt välkommen den 5 mars för att fördjupa dig i detta spännande ämne!

Köp din biljett till den 5 mars

För att ta del av scenprogrammen på plats krävs en entrébiljett, som kostar 495 kr. I entrébiljetten ingår entré till Svenska Bok- & Mediemässan 2022 med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal på scener, köpa signerade böcker och andra produkter på mässgolvet samt förstås ta del av den ovärderliga entusiasm och inspiration som skapas genom de otaliga personliga möten som eventet är plattform för. Köp din biljett här.

Kort sagt – det blir en högaktuell och oförglömlig upplevelse. Hoppas vi ses där!

Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.