Swebbtv huvudsponsor
Massvaccination

Massvaccination – 3 debatter i ett ämne

Vårens Svenska Bok- & Mediemässa arrangeras den 5 mars i Stockholm och vi tar återigen upp frågan om massvaccination på scenprogrammet. Vår avsikt är att genomföra mässan precis så som planerat, även om särskilda anpassningar kan komma att behövas med hänsyn till rådande restriktioner. Något krav på vaccinpass kommer dock inte vara aktuellt för våra besökare – du är välkommen till Sveriges största mötesplats för debattörer och sakkunniga oavsett var du står i debatten om massvaccination.


Debatten om massvaccinationen

Ämnet om massvaccination har redan behandlats på Svenska Bok- & Mediemässan i höstas. Sedan två år är vi vana vid massmediernas dagliga rapportering om bekräftade dödsfall med Covid-19. Rapporteringen är betydligt mer återhållsam gällande de konsekvenser som de strikta åtgärderna medfört. Frågor om drastiskt ökande fall av psykisk ohälsa, självmord, alkohol- och drogmissbruk, ökande klassklyftor och ekonomisk utsatthet brukar anses som samhällsfrågor av vikt, men inte den här gången. Med en massmedia primärt fokuserad på smittoincidenter och massvaccinationer har större delen av pandemihanteringens konsekvenser lämnats utan diskussion.


Användare på Facebook, Twitter och YouTube har inte kunnat undgå att märka hur debatten varit uppenbart vinklad. Offentlig information som förespråkar massvaccination exponeras förmånligt, medan inlägg som kritiserar den officiella linjen blir skuggbannad och märkt med varningstexter om skadlig eller vilseledande information. Vi kan bara spekulera kring vilken slagkraft argument om att massvaccinationer behövs för att ”stoppa smittspridningen”, ”ta sitt ansvar” och ”vara solidarisk” hade haft om alla åsikter fått lika mycket utrymme i debatten.

Investmentbolagens röst i samhällsdebatten är inte alltid synlig eller självklar. Idag är de flesta företag beroende av deras investeringar för sin dagliga drift. Nätjättarna såsom Facebook, Twitter och även YouTube är inte heller uteslutna från finanselitens kontroll. Blackrock Inc och Vanguard Group är stora ägare i alla tre nämnda företag samtidigt som de håller stora investeringar i läkemedelsindustrin. Därmed blir motiven bakom inskränkningarna i debatten lite mer begriplig. Att samma finanselit även äger majoriteten av massmedierna och därmed kan utforma nyhetsrapporteringen gör att debattklimatet blir fullt begripligt.


Debatten om intressekonflikter

Politiker och förtroendevalda står knappast utanför finanselitens inflytande – karriären efter en politisk insats blir i regel topptjänster inom privat sektor. I fallet med massvaccination har det visat sig när svenska läkemedelsverket stoppade en studie rörande vaccinernas effektivitet på beslut av enhetschefen för Kliniska Prövningar, Gunilla Andrew-Nielsen, tidigare mångårig anställd hos Astra Zeneca. Statliga myndigheter låter sig inte heller exkluderas från potentiella intressekonflikter, med ett allt tätare samarbete med en egennyttig storfinans.

Amerikanska Food and Drug Administration, USAs kombinerade livsmedels- och läkemedelsverk, har stort internationellt inflytande. De vinkade år 2019 farväl till dåvarande direktören Scott Gottlieb, som gick vidare till ett styrelseuppdrag hos Pfizer.

Även världshälsoorganisationen WHO skildras i massmedierna som en offentligt myndighet, trots att hela tre fjärdedelar av finansieringen till WHO härrör från privata intressen. Med privat vinstmaximering som främsta finansiärer borde fler frågor väckas gällande organisationens egentliga ’oberoende’.

Denna vidöppna dörr för den finansiella eliten att fritt investera i och etablera inflytelserika skuggnätverk, öppnar upp för frågor rörande kartellbildning av kritiska samhällsfunktioner och konsekvenserna av att låta privata vinstintressen vara den högsta principen för allmänna angelägenheter – däribland massvaccination.


Med fortsatta intensiva kampanjer uppmanas befolkningen att ”ta sitt ansvar”, ”värna om riskgrupper” och ”solidaritet”. Men aspekten om varför de enda lösningar som får utrymme att diskuteras är de som inbringar de största intäkterna till den lilla finansiella eliten har utelämnats. Därför är det högst aktuellt att ta upp i scenprogrammen på mässan den 5 mars.

Debatten om ansvar

Ryssland kom redan i augusti 2020 med ett vaccin nödgodkänt för massbruk. Nödgodkännandet bemöttes dock av stark kritik till följd av en kort forskningsprocess. Några månader därefter klingade glädjerop från samma massmedier när det introducerades att Pfizer/BioNTech, och kort därefter även Moderna, med hjälp av ny mRNA-teknologi framställt produkter som blivit nödgodkända och redo att användas för massvaccinationen.


Stater slöt avtal med läkemedelsbolagen och ökade de redan höga statsskulderna för att bekosta inköpen av miljontals vaccindoser. I avtalen förhandlade sig även läkemedelsbolagen till undantag från juridiskt ansvar för att slippa skadestånd för alla biverkningar som skulle kunna uppstå. Trots lovord om ett slut på pandemin så visades massvaccineringen otillräcklig att stoppa det muterande viruset. Med allt mer data som tydde på en sjunkande skyddseffekt har FDA yrkat om att få undanhålla information kring nödgodkännandet av Pfizers vaccin till år 2097 – något som skapat kontroverser i samhällsdebatten rörande transparens.


Sammanfattningsvis finner vi inom ämnet massvaccination en mängd spännande perspektiv som förtjänar större utrymme och som redan nu samlar stora förväntningar inför vårens mässa. Vi är givetvis oerhört stolta och glada över att kunna presentera debatter med verklig bredd och spets. Vi har inte bara fått med de riktigt stora debattörerna på den svenska scenen utan också en rad nya och intressanta röster. Nu räknar vi ner till den 5 mars!

Köp din biljett till den 5 mars

För att ta del av scenprogrammen på plats krävs en entrébiljett, som kostar 495 kr. I entrébiljetten ingår entré till Svenska Bok- & Mediemässan 2022 med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal på scener, köpa signerade böcker och andra produkter på mässgolvet samt förstås ta del av den ovärderliga entusiasm och inspiration som skapas genom de otaliga personliga möten som eventet är plattform för. Köp din biljett här.

Kort sagt – det blir en högaktuell och oförglömlig upplevelse. Hoppas vi ses där!


Inget evenemang hittades!

Senaste nyheterna

Vi använder kakor för att förbättra din vistelse på hemsidan. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy.